Login ID : Katalaluan :    Lupa password?   Daftar Sekarang!

Soalan Lazim

KOLEKSI SOALAN YANG SELALU ORANG RAMAI AKAN TANYA: -

1. Kalau nak beli emas powergold ni, ada akad jual beli ke?

Jawapan :
Beli offline - serahan duit, serah barang (berlaku akad.. saya beli..saya jual).. Akan tetapi, jika ke kedai emas cina... "Apek.. lu ada buat akad jual beli tak..??!!"Faham-faham sendiri la jawapannya
Beli online (faktor jarak) - awal-awal dah deal dalam whatsapp, massanger.. dah transfer duit berlaku akad.. yang menjual pun setuju dengan harga tersebut..

2. Macamana dengan emas powergold yang saya beli, kalau syarikat ditutup pada masa akan datang?

Jawapan : Tak pernah lagi ada kedai emas tutup.. yang tutup pasal janji yang bukan-bukan.. 

3. Macamana cara sahkan ketulenan emas powergold? 

Jawapan : Boleh check ketulenan emas kat mana2 kedai emas... Ada ujian fizikal dan ujian asid dilakukan alat khas. Biasanya, free je.

4. Apa jaminan kalau beli online, barang tak sampai?

Jawapan : Jarang berlaku..dan kes terpencil. Yang buat jadi masalah, kadang bagi alamat tidak tepat dan orang yang menerima tiada di rumah. (kebiasaannya, posmen akan bagi notis dan tuntut di pejabat poslaju). Syarikat akan ganti semula, jika benar berlaku kehilangan.

5. Kalau nak beli online melalui terus ke kedai (online) macamana? nak refer website apa?

Jawapan : Rujuk pada ahli atau stokis yang offer bisnes ini pada anda.

6. Kalau saya nak menjual balik emas ini, di mana saya boleh jual?

Jawapan : 

List Ar Rahnu yg terima produk Amethyst/Powergold-update tahun 2017

1. Ar Rahnu Express
- Gold bar, dinar, brg kemas

2. Ar Rahnu Pos
- Brg kemas

3. Ar Rahnu biro gadaian
- terima sume jenis goldbar,dinar & barang kemas

4. Ar Rahnu Bank Islam
- gold bar, dinar

5. Ar Rahnu Bank Rakyat
- brg kemas

6 . Ar Rahnu Koperasi Kelantan
- goldbar, dinar, barang kemas

7. Ar Rahnu Yapeim
- brg kemas

8. Ar Rahnu Maidam Terengganu 
- terima sume jenis goldbar,dinar & barang kemas

9. Ar Rahnu Koperasi Tanjong Keramat
No 5 Jalan Diwangsa Maju (depan Ariani)
Tel: 016-917 2698 (Pn. Ima)
-terima sume jenis goldbar,dinar & barang kemas

10. Ar Rahnu Pusat Gadaian Syariah Johor. HOTLINE: 07-3536339
Cawangan:
a) Johor Bahru (Tel: 07-3536339)
b) Ulu Tiram (Tel: 07-8636779)

dan brg kemas
c) Masai (Tel: 07-6883779)
d) Kluang (Tel: 07-7766066)
e) Kulai (Tel: 07-6638807)
f) Pontian (Tel: 07-6883779)
g) Batu Pahat (Tel: 07-4187779)
- terima sume jenis goldbar,dinar & barang kemas

Ar Rahnu KPF di:

1) JENGKA (Tel: 09-4661899)
No 64, Lorong Baiduri 7, Nadi Kota,
26400 Bandar Tun Abdul Razak Jengka, Pahang.

2) TERENGGANU (Tel: 09-6241899)
29-B Ground Floor, Jalan Kota, 20100 Kuala Terengganu

3) IPOH (Tel: 05-5252729)
NO 18 (Ground Floor), Jalan Meru Bestari B5,
Bandar Meru Raya, 30020 Ipoh,
Perak Darul Ridzuan.

4) SEMENYIH (Tel: 03-87240095)
Lot Kedai Gf, 5-G, Jalan Semenyih Sentral 1,
Semenyih Sentral, 43500 Semenyih,
Selangor Darul Ehsan.

5) DUNGUN (Tel: 09-8452062)
Lot 10062, Tingkat Bawah,
Jalan Baru Pak Sabah,
23000 Dungun, Terengganu Darul Iman.

6) KLANG (Tel: 03-33422285)
No. 58, Jalan Nenas, 41400 Klang, Selangor.

SABAH & SARAWAK

1. Ar Rahnu Pos Besar KK
- dinar, brg kemas

2. Ar Rahnu Koperasi Kelantan - Tawau
- dinar, brg kemas, goldbar, gold coin 0.5gram

3. Ar Rahnu 1 One Place Mall - Putatan
- goldbar, brg kemas, dinar, gold coin 0.5gram

4. Ar Rahnu Api-Api KK.
- goldbar, brg kemas, dinar, gold coin 0.5gram

5. Ar Rahnu Sandakan (Harbours Square) Lot56 Hs5
- goldbar, brg kemas, dinar, gold coin 0.5gram

6. Ar-Rahn Tawau
Tingkat bawah Lot 36, Tb 539, Tawau Extention II, Jalan Hakim. Tel: 089-751902
- golbar, dinar, brg kemas, gold coin

Senarai Tempat Yg menerima Emas Powergold:

Arrahnu @ Desa Pandan Kl
Arrahnu Tekun
Arrahnu Ekspress
Arrahnu
Kopemas
Kojuta
Arrahnu Bank Islam 
Arrahnu Jcorp
Arrahnu Skmm
Arrahnu Bank muamalat

List Tempat Terima Amethyst Gold Creation (AGC) :

1. ArRahnu Express: 
     -Gombak(Tel: 03-61842857)

     -Ampang (Tel: 03-42528662)

2. ArRahnu Express :
    - Sg buloh( Tel: 03-61410139)
    - Mydin USJ (Tel: 0380221408)

3. ArRahnu Koperasi :pkb
    - Kelantan
    - Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur

4. ArRahnu Koperasi Felda@ KPF
     - Jengka, Pahang (Tel:09-4661899)
     - K.Terengganu (Tel:09-6241899)
     - Dungun,Terengganu (Tel:09-8452062)
     - Ipoh, Perak (Tel:05-5252729)
     - Semenyih, Selangor (Tel:03-87240095)
     - Klang, Selangor (Tel:03-33422285)
     - Seremban, N.9
     - Senawang, N.9
     - Tumpat, Kelantan
     terima Goldbar,Dinar & Barang Kemas

5. ArRahnu Express :(Tel: 09-5173907)
    - Kuantan

6. Arahnu express
   -PKNS Shah Alam
   -Mydin USJ
   -Ampang Park

7. Ar-Rahnu Maidam Terengganu
- Kuala Berang, Tganu
Terima GB 5g keatas & 2 Dinar sahaja.

8. Ar-Rahnu Tekun

9. Pajak cino 
- Seantero Malaya

10. Ar-Rahnu Permodalan Kelantan
- Pasir Mas
- Kota Kinabalu (Api² Centre)
- Putatan
- Tawau
- Kuantan

11. ArRahnu Maidam Tganu
- Jalan Masjid Putih, Tganu

-goldbar,dinar & barang kemas

12.Arahnu biro gadaian

   -Meru, Klang
  - Shah Alam Sek 20
   -Jertih Terengganu
   -Kota Bharu Kelantan
   -Kemaman Terengganu
   -Kuala Terengganu

13. ArRahnu Desa Pandan KL
Rm180/g, 70% loan.

7. Macamana dengan certificate emas powergold?

Jawapan : Goldbar & Dinar & Syiling emas, siap dengan packaging + certificate.

8. Kalau hanya jadi ahli...first time bayar RM 386.35 (termasuk poslaju) kan... dan emas berapa gram? Pastu setiap bulan nak beli 1 gram je..boleh ke? Kalau buat macam ni, ada bonus tak?

Jawapan : Dapat emas 1gram FREE.. dan dapat bonus repurchase RM 1/gram. Contoh, repurchase 10 gram. Bonus kita dapat ialah RM 1 x 10 gram = RM 10.

9. So, monthly kita nak beli lagi still RM 386.35 ke?

Jawapan : Tak... hanya bayar ikut harga semasa ahli + kos poslaju.

10. Emas...??? Nak buat apa dengan emas...???

Jawapan : Saving EMAS untung 20% ~ 40% setahun Vs WANG, hanya 4% ~ 8% setahun. Trading Untung RM 10 ~ RM 20 / 1gram, terus masuk ke poket sendiri dan dapat bonus lagi syarikat bagi.

11.  Ini emas betul ke?

Jawapan : Emas tulen 916/999.9

12. Macamana pelaburan ni?

Jawapan : Beli & Simpan.

13. Syarikat mana?

Jawapan : Syarikat pejabat pengurusan di Kulim, Kedah... Pengilang produk di Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

14. Beli ansuran boleh tak?

Jawapan : Tidak boleh ansuran... Jualan tunai sahaja.

15. Kalau saya nak melabur dalam RM 10,000 boleh tak?

Jawapan : Powergold bukan skim pelaburan... Kami sistem SAVING, TRADING & NETWORKING .. cukuplah bermula dengan 1gram, 5gram, 10gram, 20gram goldbar & dinar 999.9

16. Join ahli RM 386.35 (termasuk poslaju). Tapi dapat 0.5 gram Gold Coin aje...Duit lebih tu, buat apa?

Jawapan : Join RM 380 + RM 6.35 (kos poslaju), ini bayaran join ahli, bukannya harga emas 0.5gram ye.

17. Kalau pos tak hilang ke?

Jawapan : Jaminan barang tak kan hilang... kita ada tracking number...jika betul kes hilang terjadi, syarikat akan ganti.

18.  Nanti tiap-tiap bulan beli emas... nak simpan di mana?

Jawapan : Boleh simpan di safety bank @ simpan sendiri.

19. Daftar ahli RM 386.35 (termasuk poslaju) ni, tiap-tiap bulan powergold bagi bonus ke?

Jawapan : Tiada bonus jika tiada pembelian @ tak buat kerja. Powergold bukan skim 4D (Duduk Diam Dapat Duit).

20. Emas betul ke..?? Tak palsu ke..??

Jawapan : Emas tulen. Jika tak tulen, anda boleh buat laporan polis atas kesalahan menipu dalam perniagaan.

21. Emas tulen ke? Boleh jual di pajak gadai?

Jawapan : 100% Emas tulen. Boleh jual di mana2 kedai emas. Survey kedai2 yang boleh jual dengan harga tinggi.

22. Syarikat emas awak ini ada panel syariah tak?

Jawapan : Powergold tiada panel syariah, tapi urusan jual beli ada akadnya.. anda bayar, anda dapat barang. Perlukah panel syariah untuk jual beli yang sah & halal? Pernah tak anda tanya di kedai emas milik cina, dia ada panel syariah ke tidak? tapi anda tetap membeli di situ juga kan?

23. Kalau nak beli goldbar, kenapa mesti dengan Powergold, kan banyak kedai emas sekarang berlambak jual goldbar... Beli aje lahkan.. lagi senang dan cepat..!!

Jawapan : Keburukan membeli goldbar di kedai emas, mereka menggunakan alasan "workmanship cost"(tukang upah). Contoh : Bila harga emas naik, mereka akan minta upah dan sebaliknya. Goldbar Powergold ZERO LANGSUNG KOS UPAH. Harga emas di kedai emas adalah lebih tinggi berbanding harga emas antarabangsa. Ini kerana harga kedai emas biasanya, berdasarkan kepada Federation Goldsmiths and Jewellers Association Of Malaysia (FGJAM). Laman webnya, http://www.fgjam.org.my. Susutnilai yang tinggi antara 13 % ~ 30%. Jika goldbar itu dibalut dengan  plastik (contoh goldbar Poh Kong, Bunga Raya, Wah Chan, Tomei dan PAMP Suisse Lady Fortuna, maka anda TIDAK BOLEH membuka pemblaut plastik tersebut. Jika anda membuka plastik, maka goldbar tersebut akan dikira emas terpakai (harga akan dipotong sehingga 30%).

23. Pembeli emas tertangguh.. melalui online... bayar duit tapi 3, 4, 5 hari baru sampai ...Masalahnya beli emas, tidak boleh tangguh.. Maknanya tunjuk duit mesti bagi emas dalam masa yang sama .. kalau tidak, itu dah dinamakan gharar...

Jawapan : Dari aspek mana yang dikatakan gharar/mempunyai unsur penipuan?
- Aspek pembuatan..?? Emas powergold memang emas tulen..
- Aspek berat emas..?? Emas powergold mempunyai berat yang accurate
- Aspek pengeposan emas..?? Emas memang terjamin sampai

Bila buat jual beli emas online (powergold), kita dapat emas dalam masa 1~5 hari dan pembayaran dibuat based on harga semasa... bukannya syarikat simpan emas yang dibeli dan suruh buat pembayaran bila harga emas tinggi, baru syarikat release emas dan pos... NO NO NO ...

MENU UTAMA
RAKAN ANDA
admin
Tel: +60 11-1123 9592
hananipowergold@gmail.com
ADMIN SUPPORT

Untuk sebarang masalah sila hubungi admin di talian 011-1123 9592

HARGA TERKINI